Överhettad torktumlare

Torktumlaren i tvättstugan har varit ur funktion under en vecka pga överhettning. Den är nu åtgärdad av Podab. Viktigt är att vi inte överbelastar torktumlaren då det kan orsaka överhettning! En bra tumregel är att fylla upp trumman till hälften bara. Kom ihåg att inte torktumla fel material, då det också kan orsaka överhettning och i värsta fall eldsvåda. När det gäller att tvätta och ta hand om dina kläder är tvättråds-etiketten det bästa stället att börja på. Ta reda på hur plagget ska tvättas och torkas. För tvättråd och torkning se bild.

Förbered tvätten

För att skydda kläderna och tvättmaskinen från slitage är det viktigt att förbereda tvätten rätt. Gör man inte det kan kläderna tappa passformen, bli noppriga, blekna och gå sönder. Något man gärna undviker, eller hur? Här är våra bästa tips: Gå igenom alla fickor och ta bort föremål såsom säkerhetsnålar, gem och mynt. Skaka extra smutsig tvätt utomhus för att få bort tex. sand ur fickor och veck. Stäng dragkedjor, hakar, öglor och kardborrknäppningar. Vänd byxor, stickade och virkade textilier ut och in. Fluffa upp veck, knäpp påslakan och örngott samt knyt ihop långa band. Använd tvättpåsar till svårhanterlig tvätt som bygelbehåar och tunna strumpbyxor. Det förhindrar att byglarna lossnar, åka ut ur trummans hål och förorsakar skador.

Tvättråd

När man förberett textilierna och de är redo för tvätt, är det inte bara att slänga in allt på en och samma gång i tvättmaskinen. Då riskerar man att kläderna kommer ut missfärgade eller krympta. Lär dig dessa tvättråd utantill och bli en tvättspecialist! Följ skötselråden på plaggen och sortera tvätten därefter. Tänk på att sortera tvätten efter färg, typ av tyg och temperatur. Lär dig tvättsymbolerna i skötselrådet. Det finns en symbol för tvätt som endast får handtvättas och en symbol för tvätt som ej får tvättas i vatten. Dessa plagg bör kemtvättas eller inte tvättas alls. Tvätta vit och färgad tvätt åtskilt, eftersom den vita färgen annars kan bli grå. Tvätta inte färgad tvätt tillsammans med annan tvätt första gången: Risk för missfärgning! Viktigt att tänka på är att röda kläder lätt färgar av sig.

Källa: Podab